Positief bekrachtigen

Maar wat is het probleemgedrag? Ongetwijfeld het jengelen en zeuren van de kleinen, en de vermoeide en geďrriteerde reacties van de omgeving. Dit hanggedrag van jong en oud bij het ingaan van de winter is een soort aanpassingsstoornis die ontstaat als gevolg van afname van mogelijkheden zich buiten te vermaken. En het lijdt tot een verlaging van de stemming, zo luidt ongetwijfeld de analyse die de sint heeft gemaakt van het probleem gedrag. Bij verergering kan dan een soort winterdepressie optreden.

In het behandelplan heeft de Sint echte gedragstherapeutische interventies opgenomen. Zo nodigt hij uit te oefenen met ander gedrag, bijvoorbeeld door samen te zingen voor de schoorsteen of centrale verwarming. Verder moedigt de Sint aan om actief te worden. Dat kan door het maken van tekeningen, eigenlijk een soort activiteitentherapie. Deze alternatieve gedragingen zijn in zichzelf belonend, vanwege de verbeterde stemming die ze opleveren. Maar de Sint voegt zelf ook graag ook wat extrinsieke beloningen toe, in de vorm van kleine presentjes.

De info die de Sint over zijn behandeling verspreid lijkt me op een enkel punt achterhaald. Zo wordt gezegd ‘wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe’, terwijl feitelijk de roe uit het straatbeeld is verdwenen. Deze aanpassing van de behandelmethodiek is overigens terecht, positief bekrachtigen (belonen) leidt tot duidelijkere gedragsveranderingen dan negatief bekrachtigen (straffen), zo is uit onderzoek gebleken. Is de Sint een gedragstherapeut